Na zimę do słoików

Zimową porą o wiele trudniej w sklepach o świeże i pełnowartościowe warzywa. Smaczne kolorowe sałatki, jakie możemy przyrządzać wiosną i latem, mają często postać surówek, składających się z rozmaitych jarzyn, których niestety albo w sezonie zimowym nie ma na stoiskach warzywnych lub są bardzo drogie. Dlatego na ten czas dobrze jest ubogacić swoją spiżarnię i przygotować sałatki do słoików. Posiadanie słoików z pyszną zawartością to świetny sposób na dodatki do obiadu i kolacji, albo też do podania, jako zakąskę podczas spotkania towarzyskiego.

Oczywiście trzeba poświęcić nieco czasu na przygotowanie zawartości, jaka trafi do słoika i będzie czekać na półce aż przyjdzie pora na jej otwarcie. Niektóre sałatki zimowe są bardziej pracochłonne inne mniej. Przyrządzenie większości z nich wiąże się z poszatkowaniem, starciem lub pokrojeniem na kawałki warzyw, jakie zostaną umieszczone w zalewie. Dla tych pań domu które posiadają własny ogródek z warzywami, jest to zadanie o tyle łatwiejsze, że nie muszą udawać się na targ w poszukiwaniu dobrej jakości jarzyn.

Najlepszym czasem na ich zakup jest sierpień i początek jesieni, kiedy następuje czas zbiorów. Żeby sałatka z białek kapusty, czerwonej lub buraków ćwikłowych przetrwała kilka miesięcy, nie trzeba jej konserwować w żaden sposób. Wystarczające staje się zalanie pokrojonych warzyw zalewą najczęściej przygotowaną z wody, octu, cukru, ziela angielskiego, ziaren pieprzu i liści laurowych z dodatkiem soli. Jest to standardowy przepis na zalewę do ogórków, kapusty, buraczków konserwowych czy innych warzywnych sałatek. Przepisów jest o wiele więcej można robić zalewy z dodatkiem musztardy doskonała przede wszystkim do ogórków, z chilli w proszku jak też całymi papryczkami lub z curry.

Samo pasteryzowanie zawartości nie trwa długo. Wystarczy odpowiednio zanurzone w wodzie słoiki gotować przez około 10-15 minut. Co do zawartości jest różnorodna, dzięki czemu uzyskuje się ciekawe i kolorowe sałatki, jakimi można zajadać się zimową porą. Łączyć można białą kapustę z marchwią, papryką, cebulą a i z buraków przyrządza się smakowity dodatek obiadowy z dodatkiem chrzanu lub w zalewie octowej. Nowych przepisów można szukać wśród propozycji gotujących internautów jak i w książkach kucharskich.


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 17571 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Comet Cache: failed to write cache file for: `/na-zime-do-sloikow/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/kei/public_html/714.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`.' in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/kei/public_html/714.pl/wp-includes/functions.php(3730): ob_end_flush() #2 [internal function]: wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/kei/public_html/714.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): call_user_func_array('wp_ob_end_flush...', Array) #4 /home/kei/public_html/714.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #5 /home/kei/public_html/714.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #6 /home/kei/public_html/714.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #7 [int in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435