Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Sałatki do słoików

Na zimę do słoików

Zimową porą o wiele trudniej w sklepach o świeże i pełnowartościowe warzywa. Smaczne kolorowe sałatki, jakie możemy przyrządzać wiosną i latem, mają często postać surówek, składających się z rozmaitych jarzyn, których niestety albo w sezonie zimowym nie ma na stoiskach warzywnych lub są bardzo drogie. Dlatego na ten czas dobrze jest ubogacić swoją spiżarnię i przygotować sałatki do słoików. Posiadanie słoików z pyszną zawartością to świetny sposób na dodatki do obiadu i kolacji, albo też do podania, jako zakąskę podczas spotkania towarzyskiego.

Oczywiście trzeba poświęcić nieco czasu na przygotowanie zawartości, jaka trafi do słoika i będzie czekać na półce aż przyjdzie pora na jej otwarcie. Niektóre sałatki zimowe są bardziej pracochłonne inne mniej. Przyrządzenie większości z nich wiąże się z poszatkowaniem, starciem lub pokrojeniem na kawałki warzyw, jakie zostaną umieszczone w zalewie. Dla tych pań domu które posiadają własny ogródek z warzywami, jest to zadanie o tyle łatwiejsze, że nie muszą udawać się na targ w poszukiwaniu dobrej jakości jarzyn.

Najlepszym czasem na ich zakup jest sierpień i początek jesieni, kiedy następuje czas zbiorów. Żeby sałatka z białek kapusty, czerwonej lub buraków ćwikłowych przetrwała kilka miesięcy, nie trzeba jej konserwować w żaden sposób. Wystarczające staje się zalanie pokrojonych warzyw zalewą najczęściej przygotowaną z wody, octu, cukru, ziela angielskiego, ziaren pieprzu i liści laurowych z dodatkiem soli. Jest to standardowy przepis na zalewę do ogórków, kapusty, buraczków konserwowych czy innych warzywnych sałatek. Przepisów jest o wiele więcej można robić zalewy z dodatkiem musztardy doskonała przede wszystkim do ogórków, z chilli w proszku jak też całymi papryczkami lub z curry.

Samo pasteryzowanie zawartości nie trwa długo. Wystarczy odpowiednio zanurzone w wodzie słoiki gotować przez około 10-15 minut. Co do zawartości jest różnorodna, dzięki czemu uzyskuje się ciekawe i kolorowe sałatki, jakimi można zajadać się zimową porą. Łączyć można białą kapustę z marchwią, papryką, cebulą a i z buraków przyrządza się smakowity dodatek obiadowy z dodatkiem chrzanu lub w zalewie octowej. Nowych przepisów można szukać wśród propozycji gotujących internautów jak i w książkach kucharskich.