Jak grill to na wiosnę i latem, wtedy, kiedy sprzyja temu pogoda, ciepłe wieczory a i sezon na świeże warzywa w pełni. Żal by było tego nie wykorzystać, dlatego prócz kiełbasek, steków i szaszłyków z rusztu warto zadbać o smaczne jarzynowe, pełne witamin dodatki. Nie można powiedzieć, które sałatki są lepsze a które nie nadają się całkowicie do podjadania podczas grillowania. Wiele zależy od tego, jaki rodzaj mięsa wybieramy, jak je doprawiamy i ogólnie od tego, jakie połączenia odpowiadają nam najbardziej.
Zwykle sięgamy po pomidory, rzodkiewki, świeże ogórki, kapustę pekińską, sałatę lodową, czerwoną cebulkę, czyli idealny zestaw na sałatkę grecką. Żeby była grecka, dodać trzeba jedne z ważniejszych składników, czyli ser feta i oliwki czarne lub zielone. Jeśli zrezygnujemy z wersji greckiej bez sera, wystarczy tylko odrobina oliwy z oliwek lub specjalnej oliwy orzechowej dedykowanej specjalnie dla sałatek ze świeżych składników. Tak naprawdę nie potrzebujemy zagęszczać konsystencji pokrojonych czy startych składników warzywnych do dań z grilla, równie dobrze będą smakować bez majonezu czy śmietany, a są to jak wiadomo dodatkowe kalorię, których nie warto sobie dokładać, kiedy nie jest to konieczne.
Natomiast to, czego powinno być najwięcej w wiosennych sałatkach na grilla to duża ilość zieleniny: koperku, cebulki i pietruszki. Do obiadu z kolei w naszej tradycyjnej kuchni polskiej serwuje się rozmaite zestawy surówek. Są to sałatki najbardziej wartościowe pod względem zawartości witamin i składników odżywczych. Warzywa starte, pokrojone czy poszatkowane podawane są w postaci świeżej, niegotowane, więc ich smak jest także inny niż w przypadku klasycznych sałatek warzywnych. Może to być marchewka z rodzynkami, biała kapusta z marchwią i selerem, kapusta pekińska z pomidorami, rzodkiewką i sosem czosnkowym. Możliwości jest znacznie więcej a w tej materii dowolność jest jak najbardziej wskazana.
Lekkie i świeże sałatki polecane są również na kolację. Wiadomo, że o tej porze nie powinno się zjadać ciężkich posiłków nawet sama sałatka może okazać się wystarczającym posiłkiem. Zadbajmy o to, aby na talerzu było kolorowo, zwłaszcza sałatki dla dzieci powinny być pod tym względem urozmaicone. Można je otrzymać dodając do sałatki różne rodzaje papryki: czerwonej, żółtej, pomarańczowej i zielonej. Ciekawie też wygląda czerwona kapusta i buraki.