Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Nowoczesne przepisy na sałatki jarzynowe

Sałatka jarzynowa inaczej

Nowoczesność wkrada się nie tylko w te dziedziny życia związane z technika czy informatyką, jest na to wiele przykładów, jeśli chodzi o kuchenne przepisy. Współcześnie mamy dostęp do szerokiej bazy niebanalnych receptur na przyrządzenie wielu dań z dodatkiem rozmaitych składników, pochodzących także z obcych krajów. Ponadto powstają nowe programy kulinarne, w których prowadzący zachwalają, różne wspaniałości, jakim nie sposób się oprzeć.

Dlatego więc chętnie eksperymentujemy, kupując nowe dotąd niewypróbowane produkty, łączymy je z tradycyjnymi składnikami w takie zestawienia, jakich dotąd nie jedliśmy i okazuje się, że spora część z nich wpisuje się na stałe do naszego menu nie tylko odświętnego, ale również tego codziennego. Produkty zagranicznego pochodzenia jak rukola, szynka parmeńska, prawdziwe sery pleśniowe, mozarella są dzisiaj dostępne w sklepach od ręki, dlatego łatwiej niż kiedykolwiek przyrządza się sałatki z ich dodatkiem. Takie właśnie kompozycje warzywne, nieco inne od tych, do których wielu z nas przywykło przez lata, są równie smaczne, zdobywają podniebienia smakoszy, więc po nowe-przetestowane przepisy na sałatki sięgamy także w święta, dzieląc się z rodziną i znajomymi odkrytymi przez siebie nowinkami kulinarnymi.

Tradycyjna sałatka jarzynowa, jaką każdy bardzo dobrze zna, była przez długi czas nieodzownym elementem na polskich stołach, serwowanym przy wielu ważnych okazjach. Żeby z niej zrezygnować na Boże Narodzenie lub Wielkanoc z pewnością niejedna pani domu miała opory, bo co w zamian podać? A okazuje się, że propozycji jest ogromnie wiele. Może to być sałatka warstwowa złożona z gotowego startego selera, jaki kupić można w słoiczku w każdym sklepie spożywczym, czerwonej fasoli- smacznej i odżywczej, kukurydzy, groszku i gotowanej marchwi pokrojonej w kostkę.

Wszystko układane jest warstwowo a pomiędzy warstwy wędruje starty ser żółty, majonez lub jogurt naturalny i przyprawy według uznania. Najlepiej przygotować do danie w przezroczystej salaterce, będzie się ładnie prezentować na stole i udekorować natką pietruszki, pomidorem lub kawałkami papryki czerwonej. A to nie jedyna propozycja, jest ich znacznie więcej. Będą to sałatki light także z fetą ciekawie smakującym serem, który nadaje wielu sałatkom taką konsystencję, że nie trzeba dodawać majonezu.