Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Kolorowe sałatki dla dzieci

Kolorowa dla dzieci

Dzieci nie zawsze chętnie wcinają warzywa. Mając w domu takiego niejadka ciężko przekonać go, że sałatka jarzynowa to smaczny i przede wszystkim zdrowy dodatek do obiadu lub bardzo dobra przekąska wtedy gdy czuje się lekki głód. Tradycyjne sałatki nie zawsze prezentują się apetycznie, a wystarczyłby ciekawie udekorować czy nawet pozwolić dzieciom pomóc w kuchni, tak aby same mogły udekorować sałatkę, którą później zjedzą ze smakiem.

Wygląd jedzenia ma istotny wpływ na to jak się ono prezentuje i także jak smakuje. Można się o tym przekonać oglądając programy kulinarne, potrawy tam przyrządzane działają na nasze zmysły mimo, iż nie możemy poczuć ich zapachu ani smaku. Dzieci mają bujną wyobraźnie i zanim spróbują różnych potraw już mają swoją teorię jak danie smakuje. W wielu przypadkach nie są to miłe wyobrażenia. Dlatego, żeby przekonać nasze dzieci stroniące od warzyw do ich jedzenia, trzeba im pozwolić wpływać na to jak będą wyglądać, zachęcać, aby przygotowywały je wspólnie z nami. Przede wszystkim powinno być kolorowo, lepiej wybrać kilka składników łączących się ze sobą aniżeli tworzyć potrawę, w której znajdzie się dużo jarzyn, których dziecko jeszcze nie zna lub nie lubi. Zniechęcić jest łatwiej, zachęcić znacznie trudniej.

Jeśli ma być ciekawie możemy pofantazjować, krojąc dekoracyjnie pomidory, rzodkiewki czy marchew. Spora grupa dzieci nie przepada również za mięsem, ale jeśli ma się w domu smakosza przepadającego za kotletami można to wykorzystać i przyrządzać sałatki z dodatkiem pieczonych kawałków kurczaka lub indyka. Rodzicom zaniepokojonym tym, że ich pociechy nie przepadają za sałatkami, radzić można zwłaszcza stawianie na to, co ciekawe, co zainteresuje każe dziecko i zachęci do spróbowania. Niekoniecznie muszą to być sałatki za majonezem, wystarczy odrobina jogurtu naturalnego delikatnie doprawionego, niezbyt mocnymi przyprawami- wystarczy sól i pieprz.

Kontrastowe kolory zdecydowanie przyciągają uwagę, na tyle, że kawałki warzyw lądują w dziecięcej buzi. Trzeba przy tym pamiętać aby wybrać te na które dziecko nie jest uczulone oraz tak je komponować aby nie powodowały niestrawności, bowiem dziecięce brzuszki są bardziej wrażliwe niż u dorosłych. Także ciężkie sosy mogą szkodzić, więc trzeba zastępować je innymi dodatkami. Warto zastosować się do tych wskazówek przygotowując sałatki do słoików na zimę.