Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Tradycyjna sałatka jarzynowa

Klasyczna polska z majonezem i musztardą

Tradycyjna polska sałatka odznacza się dużą ilością składników, w skład których wchodzą popularne warzywa także zielony groszek dodawany zwykle w postaci konserwowej i jajka. Cieszy się ona uznaniem całych pokoleń, przepis na nią wędruje z matki na córkę a każdy ma swój własny sposób na to, aby była ona pyszna. Mimo, iż większość z nas doskonale wie, co się powinno w niej znaleźć, często zmieniamy proporcje, dodajemy jeszcze inne składniki bądź też zamieniamy te standardowo stosowane na przykład pietruszkę na selera. Takich zabiegów można wymienić jeszcze więcej, toteż nawet najbardziej zagorzali przeciwnicy klasycznego sposobu na sałatkę jarzynową, powinni spróbować zrobić ją po swojemu, może się okazać, że uda się znaleźć nowe smaki i połączenia.

Zapytawszy gospodynie domowe jak przygotowują świąteczną sałatkę na Wielkanoc czy Boże Narodzenie, moglibyśmy uzyskać różne odpowiedzi. Jednak większa część z tego, co zawiera tradycyjna receptura znajdzie się w każdej sałatce. Takim nieodzownym dodatkiem jest majonez a często również musztarda. Dzisiaj w sklepach znajdziemy sporą ilość różnego rodzaju słoiczków z majonezem, rozlicznych producentów, z większą zawartością tłuszczu lub tak zwane light. Mimo, iż przyniesienie gotowego majonezu do domu jest szybsze, warto do tradycyjnej sałatki, dodać majonez domowy, jaki wykonuje się przy użyciu składników, które zwykle mamy pod ręką. Są nimi żółtka jaj, olej roślinny, musztarda, woda z sokiem z cytryny i sól.

Samo wykonanie jest banalne, należy w pierwszej kolejności utrzeć przy pomocy miksera żółtka a kiedy będą lekko puszyste dodawać po odrobinie oleju, musztardy i kwaskowatej wody. Całość uciera się do uzyskania dosyć gęstej masy. Jest to pyszny majonez, zdrowszy niż ten ze sklepu i wiemy, że na pewno zawiera prawdziwe jajka. Sałatka z jego dodatkiem jest tak samo dobra jak w przypadku użycia majonezu gotowego. Prócz tego, na końcu można dodać jeszcze odrobinę musztardy, która nada sałatce nieco pikantności i goryczki.

Tradycyjna postać sałatki jarzynowej to smak, którego się nie zapomina i większość z nas chętnie po nią sięga przyrządzając potrawy na święta i rozmaite inne okazje. Mimo iż mamy dzisiaj tak wiele nowoczesnych przepisów na sałatki ta zawsze pozostaje w czołówce tych najczęściej pojawiającej się na polskich stołach.